توصیههایی برای اینکه از افسردگی شغلی در محیط کار جلوگیری کنیم
طبق گزارشهایی که از وزارت کار منتشر شده است، افراد شاغل دست کم 8.5 ساعت در طول هفته و مجموعا 5.5 ساعت آخر هفتهها را به کار اختصاص میدهند. این نشان میدهد که بخش اعظمی از زندگی افراد شاغل را کار تشکیل میدهد.
بسیاری از این افراد در مدت زمان کاریشان علائمی شبیه نگرانی، ناامیدی، ناراحتی، از دست دادن انگیزه و موارد این چنینی را تجربه میکنند. این عوامل میتوانند نشانههایی از افسردگی کاری باشند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا نشانههای افسردگی شغلی را به شما معرفی کنیم.
افسردگی کاری چیست؟
احساس افسردگی میتواند به شکل اضطراب، ناراحتی، یا از دست دادن انگیزه برای کار کردن خودش را نشان دهد. این احساسات در نهایت خودشان را به شکل مشکلات مختلف ذهنی و جسمی بروز میدهند، که میتواند روند زندگی کاری و شخصی افراد را مختل کند. طبیعتا زمانی که شما به احساس خوبی نداشته باشید یا نتوانید افکارتان را منسجم کنید، راندمان کاریتان به شدت کاهش مییابد.
احساس افسردگی کاری ممکن است از قبل در افراد وجود داشته باشد. با این حال تحقیقات نشان دادهاند که شرایط نامناسب محیطهای کاری نیز میتواند موجب ایجاد افسردگی کاری شود یا افسردگی قبلی را تشدید کند.
برخی از فاکتورهای مدیریتی یا شرایط کاری که ممکن است موجب افسردگی شود، به شرح زیر است:
- مدیران تحقیرکننده
- نبود تعادل تلاش و پاداش
- وجود سیاستهای مسموم در محل کار
- وجود شایعات در محل کار
- وجود افراد قلدر در محل کار
- داشتن تقاضاهای کاری زیاد
- محدودیت اختیار در تصمیمگیری
- حمایت اجتماعی محدود در محل کار
- انتظارات ناعادلانه از کارمندان
- حجم کار بیش از حد
- نقشهای نامشخص یا سوء مدیریت در کار
نشانههای داشتن افسردگی شغلی
احساس افسردگی شغلی خودش را به شکلهای مختلفی نشان میدهد، اما برخی از شایعترین علائم آن به شکل موارد زیر است:
- افزایش سطح اضطراب، به خصوص در موقعیتهای پرفشار
- احساس کسالت دائمی در محیط کار
- سطح انرژی پایین و نداشتن انگیزه کافی برای کار
- احساس ناراحتی دائمی و مود پایین
- نداشتن علاقه نسبت به انجام وظایف شغلی
- داشتن احساس ناامیدی و بیارزشی دائمی
- نداشتن تمرکز و ناتوانی در یادآوری نکات مهم
- داشتن خطاهای زیاد در کارهای روزانه
- کاهش یا افزایش ناگهانی وزن یا اشتها
- داشتن علائم فیزیکی مثل سردرد یا عوامل گوارشی
اگر شما فردی ماهر در مخفی کردن احساساتتان باشید، ممکن است این عوامل را به نوع دیگری بروز دهید:
- کنارهگیری از بقیه همکارها
- رسیدگی نکردن به نظافت شخصی یا تغییر ناگهانی در ظاهر
- تاخیرهای روزانه، جاماندن از جلسات یا روزهای مرخصی زیاد
- تحریکپذیری، عصبانیت و واکنش
تفاوت استرس، فرسودگی و افسردگی شغلی چیست؟
درست است که احساس افسردگی شغلی بسیار رایج است اما نمیتوان علائم و نشانههای استرس و فرسودگی شغلی را نیز نادیده گرفت. این احساسات نیز به اندازه افسردگی به توجه نیاز دارند.
برای اینکه تشخیص دهید که کدام یک از این احساسات را تجربه میکنید، راهنماییهایی را به شما ارائه میکنیم.
اگر احساسی که در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم میکنید، در دسته استرسهای شغلی قرار بگیرد، بعد از اتمام یک پروژه سنگین یا موقعیت استرسی به پایان میرسد. در این موقیعتها، ممکن است شما علائمی شبیه به احساس بغض در گلو، گرفتگی عضلات یا سردرد را تجربه کنید.
فرسودگی در واقع ناشی از استرس کاری طولانی مدت است. این نوع از استرس حتی بعد از حل شدن مشکل، تحویل کار در زمان درست، تمام شدن کنفرانس مطبوعاتی و به پایان رسیدن موقعیت استرسزا نیز عبور نمیکند. به دلیل اینکه فرسودگی در اثر انباشتگی استرسهای پیدرپی ایجاد میشود. این نوع از استرس و فرسودگی اثرات کاملا مشهودی روی جسم و روان افراد میگذارد.
اما احساس افسردگی و فرسودگی شغلی، شباهتهای بسیار زیادی به یکدیگر دارند. اگر مسئله فرسودگی شغلی حل نشود، میتواند به راحتی منجر به افسردگی شغلی شود. با این حال تفاوت عمدهای در این میان وجود دارد، فرسودگی شغلی با برطرف شدن مشکلاتی که باعث ایجاد این مشکل شدهاند برطرف میشود؛ در حالیکه برای حل افسردگی شغلی ممکن است به کمک گرفتن از یک پزشک یا مشاور نیاز باشد.
چطور افسردگی شغلی را درمان کنیم؟
اگر احساس میکنید که ارتباطی میان افسردگیتان و محیط کاریتان ارتباطی وجود دارد، زمان را از دست ندهید و بلافاصله درخواست کمک کنید.
اگر میدانید که احساس فعلیتان به فرسودگی شبیهتر است، بهتر است با مدیر مستقیمتان صحبت کنید و از او بخواهید که برای بهبود شرایط، به شما کمک کند.
اگر پس از تغییراتی که اتفاق افتاد، همچنان احساس کردید که احساسی که داشتید برطرف نشده است، در این صورت بهتر است که حتما به یک پزشک یا مشاور مراجعه کنید.
علاوه بر این برخی از اقدامات هستند که میتوانند به بهبود احساس افسردگیتان کمک کند:
- قدم بزنید، حتی در اتاق کارتان
- یک روز مرخصی بگیرید
- چند دقیقه مدیتیشن کنید
- حتما هر چند دقیقه یک بار نفس عمیق بکشید
- یک فیلم کمدی تماشا کنید
نتیجهگیری
اولین چیزی که بهتر است به آن توجه کنید، این است که «شما تنها نیستید»؛ حتی اگر همکاران شما اینطور به نظر نرسد. افراد زیادی در سراسر دنیا با این احساسات دست و پنجه نرم میکنند.
احساس جمع شدن بغض در گلو در محیط کار طبیعی است، اما احساس استرسی که هرگز رهایتان نمیکند، نه.
اینکه بتوانید تشخیص دهید که در حال حاضر احساستان در کدام دسته قرار میگیرد، اولین قدم در کمک کردن به خودتان است.
اگر در مراحل ابتدایی بتوانید احساستان را تشخیص دهید، احتمال اینکه بتوانید با یک سفر ساده یا دیدار با یک دوست مسئله را حل کنید خیلی بیشتر است؛ اما اگر دیر هم متوجه این موضوع شدید، نگران نباشید. مسئله شما برطرف خواهد شد، فقط به کمک متخصص نیاز دارید و زمان بیشتری را باید به خودتان اختصاص دهید.
منبع: texashealth